Alimente ce strica gustul laptelui matern

Alimente ce strica gustul laptelui matern

Ceapa si usturoiul sunt greu digerabile si fac laptele amar. Cel mai mult ii schimba gustul condimentele, iar din cauza lor copilul poate face colici si diaree.

Atat timp cat o mama alapteaza, trebuie sa fie foarte atenta la alimentatie pentru ca va influenta calitatea laptelui. "E bine sa consume lactate, peste, legume si fructe care sunt bogate in vitamine si minerale. Sa evite produsele conservate sau care contin coloranti ori aditivi care pot ajunge in compozitia laptelui", detaliaza Ionut Stefan, consultant in nutritie la cabinetul "mc?" din Bucuresti.

Medicii fac o trecere in revista a celor mai agresive alimente care pot schimba major gustul laptelui, cu efecte asupra dorintei copilului de a-l consuma si asupra digestiei micutului. "Tubul digestiv al unui copil nu e pregatit pentru piper, tarhon, ardei iute, coriandru" Din cauza intensitatii gustului, condimentele se transmit foarte usor copilului."Piperul, ardeiul iute, coriandrul, tarhonul au gust mai intens. Absorbite, substantele ajung in lapte si vor crea un disconfort copilului pentru ca tubul lor digestiv nu e pregatit sa le primeasca", explica nutritionistul Ionut Stefan. Astfel, copilul simte gustul diferit si e posibil sa refuze alaptatul si sa devina agitat. In plus, poate sa faca scaune diareice si colici. Varza este si ea un aliment pe care mamicile ar trebui sa-l evite. "Varza are substante mai acide care se absorb in intestin, trec in lapte si dau copilului fermentatie", adauga medicul. Printre alimentele care pot modifica gustul si calitatea laptelui matern se numara si ceapa si usturoiul. "Sunt greu digerabile si consumate in exces modifica gustul laptelui. Produsii care dau gustul intepator al cepei sunt eliminati, o parte, prin respiratie, si alta parte prin transpiratie, urina si secretia lactata, unde ajungand in laptele matern ii pot modifica proprietatile gustative", explica Tiberiu Mogos , medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "Nicolae Paulescu" din Bucuresti. Copilul risca tulburari digestive manifestate prin crampe, dureri abdominale, plans. Ciocolata schimba si ea gustul laptelui matern. Se elimina in cantitati mici prin lapte, iar din aceasta cauza copilul poate deveni mai nervos si mai agitat."Mamele care alapteaza trebuie sa consume lactate, peste, fructe si sa evite produse conservate sau care contin coloranti." IONUŢ STEFAN, consultant in nutritie UTIL Regulile nutritiei sanatoase Specialistii in alimentatie le recomanda mamicilor care-si alapteaza copiii sa se bazeze pe o alimentatie naturala, fara condimente, dar bogata in nutritienti."Este de preferat ca proaspetele mamici sa aiba o alimentatie intensificata nutritiv, cu vitamine si minerale (potasiu, sodiu, magneziu, calciu, vitaminele B, C, D), proteine care sa ajute copilul la crestere, glucide care sa-i dea energie si lipide care au rol in realizarea structurii celulare si in reglarea transmiterii impulsurilor nervoase. O alimentatie sanatoasa favorizeaza dezvoltarea creierului, o memorie mai buna, capacitate de retinere si abilitate mai mare de a se descurca in mediul ambient", spune Tiberiu Mogos, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "Nicolae Paulescu" din Bucuresti.

Testimoniale

  • 1
  • 2

“La data de 13 ianuarie "paseam sfios pe holul cabinetului tau" purtand pe umeri o greutate de 104 kg...pe 13 aprilie incheiasem procesul de slabire si ajunsesem(fara prea mari eforturi)...

Read more

“Din marturisirile omului obez....:)..as putea preciza disperarea omului obez care porneste catre cabinetul vostru, pentru prima oara. Sunt multe cazuri si difera unul de celalalt...sa ne referim numai la omul...

Read more

Urmareste-ne pe Facebook: